Nedsat appetit

Nedsat appetit er en af ​​de mest almindelige bivirkninger af ADHD-medicin. Nogle børn vil som konsekvens deraf tabe sig i en sådan grad, at det påvirker deres vækst og udvikling. Kontakt din læge, hvis dit barn taber sig.

Kæmper dit barn med nedsat appetit?

Som forældre bekymrer vi os om vores børn, og når vores børn kæmper med ADHD intensiveres bekymringen. Hvis dit barn får medicin for ADHD symptomerne, er nedsat appetit en af de mest almindelige bivirkninger. Nogle børn vil som konsekvens deraf tabe sig i en sådan grad, at det påvirker deres vækst og udvikling.

Kontakt lægen hvis du er bekymret for dit barns næringsindtag.

Er dit barn i risiko for underernæring? Check det nu

Hvorfor er ernæring så vigtig?

Ernæring er vigtig for børn i alle aldre. Dit barn har brug for de rette næringsstoffer for at vokse sig stort og stærkt.

Barnets kost er dets brændstof. Hvis dit barns ADHD medicin nedsætter appetitten og næringsindtaget, har det måske ikke den fornødne energi til at få det bedste ud af dagen.

For lidt næring, for lidt brændstof kan føre til dårligt humør og manglende energi.

Kontakt lægen hvis du er bekymret for dit barns næringsindtag.

Er dit barn i risiko for underernæring?

Med fire simple spørgsmål fra PNST spørgeskemaet kan du finde ud af, om dit barn er i risiko for underernæring.

Hvis du svarer ja til to eller flere af spørgsmålene – skal barnet monitoreres tæt og en sundhedsfaglig skal konsulteres for at sikre dit barns madindtag.

Q1: “på det seneste” kan svare til en periode på alt fra de seneste 6 måneder til de seneste dage

Q3: har du observeret et reduceret madindtag hos dit barn sammenlignet med dets normale indtag?

Q4: fx hult smalt ansigt, brystkasse og knogler ses tydeligt

Prøv spørgeskemaet nu

Børn i medicinsk behandling for ADHD kan opleve nedsat appetit. Derfor får de måske ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer som jern, zink, magnesium og D vitamin. Disse næringsstoffer er vigtige for en sund vækst og udvikling af hjernen. Mangel på næringsstoffer kan forværre ADHD symptomerne.

Kontakt lægen hvis du er bekymret for dit barns næringsindtag.

Hvor mange kalorier har dit barn behov for?

Mængden af kalorier, som dit barn har behov for, afhænger af dets alder, køn, vægt, højde og aktivitetsniveau. I disse tabeller kan du se, hvor mange kalorier dit barn normalt har behov for.

For eksempel, hvis du har en søn på 6 år, der vejer 24 kg, er hans daglige kaloriebehov 1749 kcal (24 x 73 = 1749).

Hvis du er bekymret for dit barns næringsindtag, kontakt lægen for vejledning.

Genkender du dette? Weekend cravings

Fri for medicin i weekenden – og dit barn spiser som om, han/hun har sultet hele ugen.

Vækstkurver – hvad er det?

Et barns vækst i forhold til gennemsnittet kan bedømmes på en kurve, der viser højden (eller vægten) i forhold til barnets alder og køn. Din læge bruger vækstkurver ved regelmæssige aftaler til at følge dit barns vækst og udvikling. Når børn har nedsat appetit, er de i højere risiko for vægttab (eller mangel på vægtforøgelse) og vækstproblemer. Dette kan vise sig som et ”knæk” på kurven.

Hvis dit barn har vækstproblemer, som forårsager, at det er lavere end normalt, kan ernæringstilskud* bruges som supplement til barnets kost for at øge det totale næringsindtag. En hurtig opsporing af vækstproblemer øger chancen for, at dit barn genvinder sin normale højde og indhenter sine jævnaldrendes vækst.

*Ernæringstilskud er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af ved sygdomsrelateret underernæring og kan anbefales af din læge, diætist eller apotekspersonale som supplement, når det daglige kostindtag er utilstrækkeligt.

Kropsmasseindeks (BMI) er en beregning, der bruger højde og vægt til at estimere en persons vægt i forhold til højde. Hos børn bruges normalkurver for BMI og er en indikator for sund vækst og udvikling. BMI kan hjælpe med at identificere børn, der tager på for langsomt eller for hurtigt. Hvis normalkurven for BMI indikerer, at dit barn er undervægtigt, kan dette være et tegn på, at dit barn ikke spiser tilstrækkeligt.
Hvis du er bekymret for, om dit barn tager for langsomt på eller taber sig – kontakt lægen for vejledning.
  1. Underweight: BMI is below the 5th percentile age, gender, and height.
  2. Healthy weight: BMI is equal to or greater than the 5th percentile and less than the 85th percentile for age, gender, and height.