Tips

Struktur og rutiner omkring måltiderne kan hjælpe dig og dit barn med at få de nødvendige proteiner og kalorier. Se forskellige tips og tricks til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at følge måltidsplanen. Det kan også være en god idé at prøve vores lækre opskrifter.

En hjælpende hånd – Fortini belønningsskema

Brugen af belønningsskemaer til børn med ADHD er helt almindeligt, og du bruger måske allerede denne metode til at komme igennem dagens opgaver. Jeres daglige måltidsrutiner kan også inkluderes i et belønningsskema.

Forskellige belønninger appellerer til forskellige børn, og du ved sikkert allerede hvilke belønninger, dit barn foretrækker. Forbered gerne belønningsskemaet sammen med dit barn og find nogle klistermærker, dit barn er vild med.

Download Fortini belønningsskema

Fortini som supplement til madpakken

Fortini* kan være et supplement til dit barns mad i skoletiden. Det kan tage tid at finde en passende måltidsstrategi i skolen, som virker – altså en strategi, der øger dit barns næringsindtag. Vær tålmodig og involver skolen/lærerne som støtte.

Det kan være en hjælp at udfylde en ”skolemad-plan”, der kan gives til dit barns skole/lærer.

*Fortini er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge, diætist eller apotekspersonale.
Download ”Brev til lærer” (Word fil)
Download ”Skolemad-plan”

Organiser køleskabet nøje

Struktur, struktur, struktur. Det er hårdt arbejde at håndtere hverdagen med et barn med ADHD. Her er en ide til, hvordan du kan organisere køleskabet.

Dit barn sætter måske pris på et meget organiseret køleskab; i det mindste på sin personlige hylde. Lav derfor en hylde kun til ham/hende. Match fødevarernes farve eller type hvis det er, hvad dit barn kan lide, eller organiser dit barns favoritter/”safe foods” klargjort i bokse. Tilføj dit barns navn på hylden.

Sørg for at ”safe foods” altid er tilgængelige på præcis det samme sted i køleskabet, og at dit barn nemt kan finde sin favorit Fortini* variant(er).

Placer Fortini belønningsskemaet på køleskabet for at motivere barnet til at drikke eller spise sin Fortini eller placer barnets måltidsur på køleskabet.

*Fortini er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge, diætist eller apotekspersonale.
Download Fortini belønningsskema

Opskrifter

Fortini havregrød

1 portion

 • 2 dl fortini multi fibre neutral
 • 1 dl havregryn
 • en knivspids salt
 • evt. banan og honning til
 • servering
 1. bring fortini multi fibre neutral, havregryn og salt i kog under omrøring.
 2. lad grøden koge i ca. 5 minutter.
 3. rør hele tiden i grøden, så den ikke brænder på.
 4. serveres med bananstykker eller anden frugt, eventuelt med lidt honning.
Brug for flere opskrifter?

Fortini smoothie

Portion (2½ dl)

 • ½ banan
 • 1 dl bær* eller frugt i stykker
 • 1 tsk. honning
 • 1 dl fortini multi fibre neutral (eller valgfri smag)
*frosne bær skal skoldes inden brug
 1. hæld alle ingredienser i et bæger og blend til en glat tekstur med en stavblender.
 2. tilsæt lidt mælk efter behov.
 3. eksperimenter med forskellige frugter og bær – blåbær, hindbær, mango, fersken, pærer – det meste passer i en smoothie.
Brug for flere opskrifter?

Fortini scones

Opskrift på 6 stk.

 • 4 dl hvedemel
 • ½ tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver
 • 1½ dl fortini multi fibre neutral
 • ½ dl flydende margarine
 1. tænd ovnen på 250 grader. bland hvedemel, salt og bagepulver i en skål.
 2. tilsæt flydende margarine og fortini multi fibre neutral og rør dejen sammen til den er glat.
 3. opdel dejen i 6 dele. form hver del til en flad bolle og bag midt i ovnen i ca. 10 minutter eller til sconsene er blevet gyldne.
 4. serveres med smør og godt pålæg.
Brug for flere opskrifter?
 1. Underweight: BMI is below the 5th percentile age, gender, and height.
 2. Healthy weight: BMI is equal to or greater than the 5th percentile and less than the 85th percentile for age, gender, and height.